Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΨΑΡΕΜΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

ΨΑΡΕΜΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

 
 
 
Αν και η μουρμούρα αποτελεί ένα από τα πρώτα ψάρια των αρχαρίων, το ψάρεμα της είναι δύσκολο και πολλές φορές ''εκνευριστικό''. Χρειάζεται υπομομή, διακριτικότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια προκειμένου να ψαρέψουμε αυτά τα πανέμορφα ψάρια. Και αυτό γιατί η κάθε κίνηση της μουρμούρας χαρακτηρίζεται από δυσταγμό και καχυποψία. Είναι ένα σχετικά μικρό ψάρι που συχνάζει σε αμμώδη βυθούς κοντά στις ακτές. Συνεπώς η πιο κατάλληλη τεχνική για το ψάρεμα της μουρμούρας είναι το beach ledgering.
 
 
 


Τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καλάμια beach ledgering ,τα περιβόητα ''μουρμουροκάλαμα'', με μήκος 3.50m-4.20m, casting weight 100gr και με πάρα πολύ ευαίσθητες μύτες. Η μουρμούρα πλησιάζει με πολύ δυσταγμό το δόλωμα επεξεργάζοντάς το πρωτού το καταπιεί. Το τσίμπημα της τις περισσότερες φορές είναι ελαφρύ και χωρίς τους κατάλληλους ειδοποιητές περνάει απαρατήρητο. Πολλές φορές η μουρμούρα παίρνει το δόλωμα στο στόμα της και κινείται προς την ακτή με αποτέλεσμα το τσίμπημά της να μην γίνεταο αντιληπτό. Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος και γρήγορος.
 
 
 
 
Η καλύτερη εποχή για το ψάρεμα της μουρμούρας είναι από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού, όπου  τα μουρμούρια πλησιάζουν τις ακτές. Παρ'όλα αυτά μπορούμε τα ψαρέψουμε μουρμούρια και τον υπόλοιπο χρόνο αρκεί οι βολές μας να είναι μεγάλες. Η περιοχή που θα διαλέξουμε θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε αμμώδη βυθό, καθώς τα μουρμούρια συνηθίζουν να ψάχνουν ανά κοπάδια την άμμο για τροφή, όπως διάφορα σκωληκοειδή, καβουράκια κτλ. Πολλές φορές βρίσκουμε μουρμούρια και στα λιμάνια.
 
 
 
Οι αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι:
  • απλή μονάγκιστρη με συρόμενο βαρίδιο τύπου ''ελιά'' (η συγκεκριμένη αρματωσιά ψαρεύει συνήθως μεγάλα μουρμούρια)
  • το κλασσικό διπλάρι
  • patter noster (ο σύνδεσμος θα πρέπει να τοποθετηθεί λίγο πριν το βαρίδιο)
Στην κατηγορία ''ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ-BEACH LEDGERING'' περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής της κάθε παραπάνω αρματωσιάς.
 
 
 
 
Στο διπλάρι και στο patter noster δεν πρέπει να ξεχνάμε το ειδικό βαρίδιο για μουρμούρια που έχει προεξοχές(''δοντάκια'') προκειμένου να αφήνει γραμμές στην άμμο. Τα μουρμούρια αντιλαμβάνονται αυτές τις γραμμές ως ίχνη που αφήνουν τα σκουλήκια, τα καβουράκια, τα σκαρτσίνια κτλ. Στην απλή μονάγκιστρη το βαρίδιο τύπου ''ελιά'' κινείται από τα διάφορα ρεύματα πάνω στην άμμο με αποτέλεσμα το δόλωμα να φαίνεται πιο φυσικό. Τα αγκίστρια θα πρέπει να είναι τύπου Aberdeen N.2.0-7.0. Επίσης όσον αφορά την απλή μονάγκιστρη θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε δύο αγκίστρια αντί για ένα, τα οποία θα συνδέονται στο παράμαλο με πετονιά μήκους έως 15 πόντους.
 
 
 
 
 
Τα δολώματα που θα επιλέξουμε για το ψάρεμα της μουρμούρας θα είναι το μονοδόλι, η τριχιά, ο αμερικάνος, το σκουλήκι ιωδίου, το σκαρτσίνι, το κόκκινο καραβιδάκι, το μαμούνι και ο ακροβάτης. Το μονοδόλι δουλεύει καλύτερα όταν φυσάει ελαφρύς νοτιάς. Η τριχιά προτού δολωθεί θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε γλυκό νερό για πέντε λεπτά και μετα να στεγνώσει σε μια πετσέτα, ώστε να σφίξει. Είναι πολύ σημαντικό τα δολώματά μας να είναι ζωντανά και να δολώνονται ολόκληρα πάνω στο αγκίστρι με βοηθητική βελόνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφού δολώσουμε τις αρματωσιές και τις ρίξουμε στο νερό τοποθετούμε τα καλάμια μας στην βάση με μια μικρή κλίση και λύνουμε τα φρένα του μηχανισμού. Οι ειδοποιητές που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι sialum πάνω στις μύτες των καλαμιών και ''μαιμουδάκια'' μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δαχτυλιδιού(οδηγού). Πρέπει να μαζεύουμε κατά διαστήματα λίγο την πετονιά, ώστε να μετακινείται η αρματωσιά και το ειδικό βαρίδιο να αφήνει γραμμές στην άμμο. Όταν σιγουρευτούμε από τους ειδοποιητές ότι το ψάρι έχει πάρει το δόλωμα στο στόμα του και κινείται τότε προχωράμε στο κάρφωμα. Στη συνέχεια το ανεβάζουμε γρήγορα έξω χωρίς να αφήνουμε ελεύθερη πετονιά(καλούμα) με την βοήθεια του γρήγορου μηχανισμού.
 
 
 
 
GREEK CASTERS
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου