Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΨΑΡΕΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

ΨΑΡΕΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING

 
 
 
Πραγματικά, πρόκειται για την αποθέωση του beach ledgering. Είναι ένα ψάρεμα που χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα, προσοχή στην λεπτομέρεια, υπομονή και μεγάλες συγκινήσεις. Και ποιός δεν θα ενθουσιαζόταν όταν θα έβλεπε μια μεγάλη τσιπούρα πάνω στην αρματωσιά του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η τσιπούρα είναι γνωστή και ως ''βασίλισσα της θάλασσας''. Αυτο το όνομα δεν της δόθηκε τυχαία καθώς πρόκειται για ένα ψάρι που διακρίνεται από δύναμη, πονηράδα και καχυποψία. Απαντάται κυρίως σε ανάμεικτους βυθούς(άμμος, βραχάκια και φύκια) και τρέφεται με μύδια, καβουράκια, σκαρτσίνια, πορφύρες, σωλήνες, γαρίδες και διάφορα σκωληκοειδή. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι και τέλη του Δεκέμβρη η τσιπούρα πλησιάζει τις ακτές προκειμένου να αναπαραχθεί και τρέφεται κυρίως με όστρακα, καβουράκια, γαρίδες και σκωληκοειδή. Αφου τελειώσει ο κύκλος αναπαραγωγής της τότε κινείται προς τα ανοιχτά με μέγιστο βάθος τα 30m όπου τρέφεται κυρίως με ''μαλακά'' σκωληκοειδή. Οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για το ψάρεμα της τσιπούρας είναι άπνοια με ελαφρώς ανακατωμένη θάλασσα. Σε τέτοιες συνθήκες η τσιπούρα ψάχνει στον βυθό για διάφορα όστρακα ή σκωληκοειδή που έχουν μείνει εκτεθειμένα από τα ρεύματα.
 
 
Η περιοχή που θα διαλέξουμε για το ψάρεμα της τσιπούρας θα πρέπει να είναι παραλία με ανάμεικτο βυθό. Πολλές φορές όμως μπορούμε να ψαρέψουμε τσιπούρες και σε αμμώδη βυθό ή λιμάνια.
 
 
Τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι καλάμια beach ledgering με 3.50m-4.20m μήκος, 100gr casting weight και fast action. Επίσης θα πρέπει να έχουν πολύ ευαίσθητες μύτες, ώστε να γίνεται αντιληπτό το ''πονηρό'' τσίμπημα της τσιπούρας. Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος με μεγάλη χωρητικότητα, δυνατός και γρήγορος. Οι ειδοποιητές που θα βάλουμε στα καλάμια θα είναι μαιμουδάκια ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο δαχτυλίδι(οδηγό) και sialum στις μύτες.
 
 
Η επιλογή της σωστής αρματωσιάς θα πρέπει να γίνει με μόνο κριτήριο την διακριτικότητα. Έτσι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καταλληλότερη αρματωσιά από την απλή μονάγκιστρη με συρόμενο μολύβι τύπου ''ελιά''(στην κατηγορια ''ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ-BEACH LEDGERING περιγράφεται αναλυτικά η κατασκευή της συγκεκριμένης αρματωσιάς). Και αυτό γιατί η τσιπούρα πλησιάζει το δόλωμα με πολύ καχυποψία. Το επεξεργάζεται, το παίρνει μαζί της για 1.0m-1.5m και αφού βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει καμία παγίδα το καταπίνει. Η μάνα θα πρέπει να έχει διάμετρο 0.30mm και μήκος 1.5m-2.5m. Το παράμαλο θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε fluorocarbon με διάμετρο 0.25mm και μήκος 1.0m-2.0m. Τα αγκίστρια πρέπει να είναι τύπου στρόγγυλο N.2.0-3.0. Είναι λάθος στο συγκεκριμένο ψάρεμα να αντικαταστήσουμε το βαρίδιο τύπου ''ελιά'' με sissy καθώς έτσι μειώνεται κατά πολύ η διακριτικότητα της αρματωσιάς.
 
 
 
 

Εκλεκτά δολώματα για την τσιπούρα είναι το μύδι, η πορφύρα, το σκαρτσίνι, το καβουράκι, ο αμερικάνος, το φαραώ, η τριχιά, το μονοδόλι και ο ακροβάτης. Από προσωπική εμπειρία θα πρότεινα μονοδόλι, μύδι, πορφύρα, σκαρτσίνι, αμερικάνο και καβουράκι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφού δολώσουμε τις αρματωσιές μας και τις ρίξουμε στο νερό, στήνουμε τα καλάμια πάνω στην βάση με μια μικρή κλίση και περιμένουμε το τσίμπημα της ''μεγαλειοτάτης'' με τα φρένα του μηχανισμού λυμένα. Το μυστικό εδώ πέρα είναι η σωστή αποκωδικοποίηση του τσιμπήματός της. Δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας από το πρώτο τσίμπημα και να προχωράμε στο κάρφωμα, καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό να χάσουμε το ψάρι. Θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά και για άλλα τσιμπήματα, τα οποία θα μας βεβαιώσουν ότι το δόλωμα βρίσκεται στο στόμα της τσιπούρας και αυτή είναι έτοιμη να το καταπιεί. Τότε είναι που θα καρφώσουμε με δύναμη. Στη συνέχεια θα δέσουμε τα φρένα και με την βοήθεια του γρήγορου και δυνατού μηχανισμού θα φέρουμε το ψάρι έξω χωρίς να φτάνουμε την πετονιά στα όρια της.
 
 
Το ψάρεμα της τσιπούρας αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολύ δύσκολο είδος ψαρέματος, το οποίο απαιτεί πολύ υπομονή και μεγάλη δεξιοτεχνία. Ψάρια σαν την τσιπούρα μας δείχνουν τα λάθη που κάνουμε στο ψάρεμα και μας χαρίζουν πάντα ευχάριστες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις
 
 
 
 
GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου