Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΡΓΟΣ

ΣΑΡΓΟΣ

 
 


Ο σαργός(επιστημονικη ονομασία Diplodus sargus-Δίπλοδος ο σαργός) είναι ένα σχετικά μικρό ψάρι που φτάνει σε μήκος τα 45cm και βάρος τα 2+kg. Ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων και συναντάται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό(από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι και τη Νότιο Αφρική).
 
 
Πλευρικά έχει εννιά γκρίζες κάθετες γραμμές ,που δεν είναι πάντα εύκολα ορατές. Ραχιαία το ψάρι έχει σκούρο γκρί χρώμα και κοιλιακά ανοιχτό ασημί προς άσπρο. Μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς καθώς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς συμπληρώνουν την εικόνα του ψαριού.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο σαργός κινείται απο πολύ ρηχά νερά έως και τα 50m. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου πλησιάζει τις ακτές προκειμένου να αναπαραχθεί. Συνήθως συχνάζει σε βυθούς με πολλά βράχια και μονόπετρα σχηματίζοντας κοπάδια. Οι μεγαλύτεροι του είδους κυκλοφορούν και σε βυθούς με λιβάδια της θάλασσας(φικιάδες). Είναι νυχτόβιος κυνηγός και παμφάγος αλλά τρέφεται κυρίως με οστρακόδερμα και σκωλικοειδή.
 
Δεν αποτελεί ιδιαίτερα πονηρό ψάρι, όπως η τσιπούρα και η μουρμούρα, όμως ότι χάνει σε εξυπνάδα το κερδίζει σε δύναμη. Πρόκειται για ένα δυνατό ψάρι με ισχυρό τσίμπημα. Αυτό σημαίνει ότι καρφώνεται πολύ εύκολα(πολλές φορές και μόνος του) και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο ανέβασμα.
 
 
 
 
 
Οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για το ψάρεμα του σαργού είναι όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμέμη και δεν υπάρχει καλή ορατότητα μέσα στο νερό. Η τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι το surf casting αλλά μόνο αν ο βυθός έχει λιβάδια της θάλασσας(φικιάδες). Σε περίπτωση που έχει βράχια καταφεύγουμε σε μια άλλη τεχνική, παρόμοια με το surf casting, το rock fishing. Δεν αποκλείεται όμως να πιάσουμε σαργούς και με την τεχνική του beach ledgering.
 
Εκλεκτά δολώματα για τον σαργό είναι η γαρίδα, το καραβιδάκι ή το μαμούνι, το σκαρτσίνι, το καβουράκι και όλα τα σκωλικοειδή.
 
 
Κατάλληλες αρματωσιές για το ψάρεμα του σαργού είναι:
  • απλή μονάγκιστρη με συρόμενο βαρίδιο τύπου ''ελιά'' το οποίο όμως δεν πρέπει να κινείται ελεύθερα πάνω στη μάνα(για beach ledgering)
  • patter noster(για beach ledgering ή surf casting)
  • απλό διπλάρι με βαρίδιο κάτω και τα παράμαλα να έχουν μικρό μήκος αν ψαρεύουμε σε βυθό με βράχια(για beach ledgering ή surf casting) *αν τα βράχια είναι πολλά τότε καταφεύγουμε στο rock fishing
Ανάλογα με ποιά τεχνική εξασκούμε τοποθετούμε πάντα και το κατάλληλο βαρίδιο στις παραπάνω αρματωσιές. Οι διάμετροι μάνας και παραμάλου σαφώς και θα διαφέρουν σε κάθε τεχνική. 
 
Στην κατηγορία ''ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ-BEACH LEDGERING'' και ''ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ-SURF CASTING'' περιγράφω αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής της κάθε αρματωσιάς.
 
 
 
GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου