Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΨΑΡΕΜΑ ΓΟΦΑΡΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥΑΓΚΙΣΤΡΟ

ΨΑΡΕΜΑ ΓΟΦΑΡΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥΑΓΚΙΣΤΡΟ

 
 
 
 
Αν και η συγκεκριμένη τεχνική ψαρέματος μοιάζει να εντάσεται στην κατηγορία του casting, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό, καθώς δεν χρησιμοποιούμε βαρίδιο. Από τη στιγμή όμως που μπορούμε να ασκήσουμε αυτό το είδος ψαρέματος και με καλάμια beach ledgering θα έλεγα ότι το ψάρεμα με πολυάγκιστρο βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην τεχνική του beach ledgering.
 
 
 
 




Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε αμέσως ότι το δόλωμα μας θα είναι φρέσκο ματωμένο ψαροδόλι, κατα προτιμηση σαρδέλα. Τα καλάμια θα τα στήσουμε σε παραλία ή λιμάνι και θα πρέπει να είναι 3.50/80-100
 
 
 
 
Βασικό στοιχείο της αρματωσιάς μας θα είναι το σύρμα, καθώς το γοφάρι διαθέτει πολύ δυνατά σαγόνια και κοφτερά σαν ξυράφια δόντια. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα πολυάγκιστρα από σύρμα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας( στην κατηγορία ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ-BEACH LEDGERING δείχνω αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής ενός πολυάγκιστρου). Κατά την αγορά σύρματος για το πολυάγκιστρο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το σύρμα πρέπει να είναι μαλακό και κατάλληλο για κόμπους, αλλιώς οι κόμποι θα ανοίξουν πολύ γρήγορα. Τα αγκίστρια θα πρέπει να είναι οκτώ στον αριθμό και N.1.0-2.0. Η μάνα θα πρέπει να έχει διάμετρο 0.30mm-0.35mm και να είναι ελαστική. Το παράμαλο θα είναι το ίδιο το πολυάγκιστρο. Σε περίπτωση που φυσάει δυνατός αέρας και υπάρχουν ισχυρά ρεύματα καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε ένα βαρίδιο ''ελιά'' 30gr λίγο πριν την στριφταροπαραμάνα. Παρακάτω ακολουθεί εικόνα που δείχνει τον τρόπο κατασκευής ενός πολυάγκιστρου.
 
 
 
 
 
 

Προκειμένου να δολώσουμε το ψαροδόλι περνάμε το πρώτο αγκίστρι, το οποίο είναι και ενεργό, από το μάτι και το βγάζουμε ολόκληρο απο το πάνω μέρος του κρανίου και όχι από το άλλο μάτι όπως κάνουν πολλοί συνάδελφοι. Στην συνέχεια τυλίγουμε το πολυάγκιστρο στο ψαροδόλι ώστε τα αγκίστρια να είναι όρθια και συγκεντρωμένα  κυρίως στο μισό μέρος του σώματος προς το κεφάλι. Τέλος κάνουμε δύο τσακιστές στην ουρά και ασφαλίζουμε το πολυάγκιστρο με λίγο ελαστικό νήμα στο συγκεκριμένο σημείο. Καλό είναι για μέγιστη διακριτικότητα το συρμάτινο παράμαλο να τελειώνει δέκα πόντους μετά την ουρά καθώς το γοφάρι έχει πολύ καλή όραση. Πρέπει να τονίσω ότι το ψαροδόλι δεν έχει μεγάλη αντοχή ως δόλωμα γι'αυτό χρειάζεται να το αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
 
 
 
 

Το μυστικό όμως για να πετύχουμε τις μέγιστες αποδόσεις του δολώματος είναι να δολώσουμε με την τεχνική ''μέσα-έξω''. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια τομή στο ψαροδόλι χωρίς να κόψουμε εντελώς το δέρμα της ράχης και να αλλοιώσουμε το ψαροκόκαλο. Στη συνέχεια γυρνάμε τις εξωτερικές πλευρές ώστε να ακουμπάνε η μία με την άλλη και δολώνουμε όπως προανάφερα. Τέλος ασφαλίζουμε το δόλωμα πάνω στην αρματωσιά με ελαστικό νήμα.
 
 
Αφού δολώσουμε τις αρματωσιές και τις ρίξουμε στο νερό, τοποθετούμε τα καλάμια όρθια πάνω στην βάση με ελαφρώς λυμένα φρένα και περιμένουμε για το δυνατό τσίπμημα του γοφαριού. Συνήθως στο ψάρεμα με πολυάγκιστρο το κάρφωμα είναι σίγουρο. Το ανέβασμα του ψαριού προς τα έξω το αναλαμβάνει ο δυνατός μηχανισμος ο οποίος πρέπει να είναι 3500-4000, αξιόπιστος και μεγάλης χωρητικότητας.
 
 
Στην συγκεκριμένη τεχνική ψαρέματος εκτός από γοφάρι μπορεί να συναντήσουμε πάνω στις αρματωσιές μας(ιδιαίτερα αν ψαρεύουμε σε λιμάνι) και λαβράκια, κέφαλους, μικρά μαγιάτικα, μουγγριά, σμέρνες, χταπόδια, σκορπιούς, δράκαινες, τσιπούρες, μουρμούρια κτλ.
 
 
 
 
GREEK CASTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου