Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ

 
 
 



   Τις προάλλες μου άνοιξε chat η ξαδέρφη μου η Τάνια, έξαλλη επειδή αγόρασε μια τσιπούρα να την μαγειρέψει και στο τέλος αποδείχτηκε ότι το ψάρι δεν ήταν φρέσκο. Και ως συνήθως ποιός φταίει; Μα ο GREEK_CASTER φυσικά, που δεν μας έμαθε πως να καταλαβαίνουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο ή όχι. Προκειμένου λοιπόν να επανορθώσω πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το άρθρο και να εξηγήσω αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σιγουρευτούμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο.
 
 
 



Πρώτα όμως πρέπει να κατανοήσουμε τι εννοούμε όταν λέμε ''φρέσκο ψάρι''. Ένα ψάρι θεωρείται φρέσκο τις πρώτες 12 με 18 ώρες από την στιγμή που έχει βγεί από τα δίχτια, το παραγάδι, τις αρματωσιές κτλ και έχει συντηρηθεί σωστά πάνω σε πάγο. Μετά απο τις 18 ώρες αρχίζει η αλλοίωση του ψαριού, αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
 
Όταν λοιπόν κάνουμε βόλτα στα ψαράδικα για να αγοράσουμε ψάρια πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
 
  • Τα μάτια: Τα μάτια του ψαριού θα πρέπει να γυαλίζουν, να είναι καθαρά και εξογκωμένα. Σε περίπτωση που είναι θολά δεν σημαίνει ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο καθώς αν το μάτι έρθει σε επαφή με τον πάγο για αρκετή ώρα αρχίζει να θολώνει.
 
  • Τα βράγχια: Θα πρέπει να έχουν ένα βαθύ και έντονο κόκκινο χρώμα και ν αείναι ματωμένα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές φορές τα βράγχια βάφονται με κόκκινο χρώμα έτσι ώστε να ξεγελαστεί ο καταναλωτής. Αν όμως τρίψουμε λίγο τα βράγχια τότε το χρώμα φεύγει.
 
  • Το σώμα: Το σώμα του ψαριού πρέπει να είναι σκληρό και άκαμπτο. Επίσης το δέρμα του πρέπει να είναι ελαστικό. Υπάρχουν ψάρια που το σώμα τους μαλακώνει πολύ γρήγορα, όπως ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η παλαμίδα και άλλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταφεύγουμε στα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας.
 
  • Η μυρωδιά: Το ψάρι πρέπει να μυρίζει καθαρό θαλασσινό νερό και ιώδιο. Εαν η μυρωδιά είναι δυσάρεστη τότε το ψάρι δεν είναι φρέσκο.
 
  • Το χρώμα: Το ψάρι πρέπει να λάμπει και να έχει καθαρό μεταλλικό χρώμα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται βορικό οξύ ώστε το ψάρι να αποκτά μεταλλικό χρώμα και να παραπλανείται ο καταναλωτής. Σε αυτή την πρίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς το βορικό οξύ είναι επικίνδυνο για την υγεία.
 
  • Τα λέπια: Τα λέπια θα πρέπει να είναι κολλημένα και ομοιόμορφα. Οποιαδήποτε αλλοίωση παρατηρηθεί στα λέπια σημαίνει ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο.
 
  • Η υφή: Όταν το ψάρι είναι φρέσκο έχει πάνω στο σώμα του μια γλοιώδη ουσία με αποτέλεσμα όταν το πιάνουμε να γλιστράει εύκολα από τα χέρια μας. Εαν παρατηρήσουμε ότι το ψάρι δεν γλιστράει καθόλου πάνω στα χέρια μας τότε δεν είναι φρέσκο.
 
  • Τα εντόσθια: Όταν καθαρίζεται ένα φρέσκο ψάρι τα εντόσθια του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να σπάνε ή να ανοίγουν.
 


Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των ψαριών που αγοράζουμε θα πρέπει να προμηθευόμαστε ψάρια αλιευμένα σε ελληνικές θάλασσες κατευθείαν από τα καίκια στο λιμάνι ή από ένα ιχθυοπωλείο το οποίο είναι αξιόπιστο. Σε κάθε περίπτωση τα ψάρια πάνω στους πάγκους ή στα τελάρα θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πάγο.
 
 
 
 
 
 
 
 


Το ψάρι αποτελεί ένα από τα πιό ευαίσθητα και ακριβά τρόφιμα. Συνεπώς η συντήρηση του ψαριού μετά την αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά του. Εαν αγοράσαμε φρέσκα ψάρια και δεν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε την ίδια ημέρα τότε πρέπει να τα συντηρήσουμε στους 0-2 βαθμούς Κελσίου μέσα σε ένα πλαστικό κουτί ή σε μία σακούλα με πάγο με την κοιλιά προς τα κάτω.
 
 
 
 
 
 
 
 




Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τον εξής προβληματισμό. Είναι πραγματικά ντροπή για την τέχνη του ψαρέματος μερικοί ψαράδες να ξεγελάνε τους καταναλωτες και να τους δίνουν χαλασμένα ψάρια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Είτε ερασιτέχνες, είτε επαγγελματίες είμαστε όλοι πάνω απ'όλα ψαράδες και πρέπει να σεβόμαστε το αντικείμενο μας, όχι να το ντροπιάζουμε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GREEK CASTERS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου